En genomtänkt strategi

Som egenföretagare har man väldigt många bollar att jonglera med och ibland trillar en. När en boll trillar så trillar ofta fler eftersom man tappar både rytm och balans. Det händer alla och stressen man upplever är fruktansvärd. När man själv står som ytterst ansvarig för ett företag, särskilt om det är ens eget, så vill man ofta – i alla fall innan man är rutinerad – ha kontroll över och koll på allt. Man åtar sig alldeles för mycket. Det finns ingen som kan rodda ett helt företag, med alla dess aspekter, och förvänta sig att växa särskilt mycket eller snabbt. Var och en bör göra det den gör bäst och leasa ut övriga uppgifter på andra, som är bäst på just de uppgifterna.

Skötte allt själv – gick i konkurs

När jag började med mitt första egna företag skötte jag allt själv och gick snart i konkurs. Jag är glad över min envisa läggning, för när jag kommit över skammen och självhatet så var jag på bollen igen. Jag skapade en ny, mer genomtänkt strategi och skred till verket. Början är tuff för alla, men med en genomtänkt strategi kommer man långt. En av grundpelarna i den nya strategin var att sälja alla fakturor. Genom att sälja fakturor slapp jag en hel del huvudbry, administration och vann en massa tid. Pengarna jag förlorade på försäljningen av fakturorna var en struntsak i sammanhanget.

Satsa stort

En annan smart grej var att fokusera på expansion redan i början. Inte bara ”ta sig runt” utan ha mycket högt uppsatta mål. Det har funkat bra hittills i alla fall!